czwartek, 12 maja 2016

Ślimaczki z ciasta francuskiego

Dziś przychodzę do Was z przepisem na bardzo prostą, szybką i smaczną przekąskę. Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką są banalnie proste w przygotowaniu, są smaczne a także dość oryginalnie i fajnie prezentują się na stole. Możecie podać je na jakimś przyjęciu/imprezie na ciepło jako przystawkę lub na zimno jako przekąskę. Sprawdzą się w każdej roli :) Do ciasta francuskiego możecie włożyć dosłownie wszystko na co macie ochotę, ja dziś prezentuję klasyczne połączenie sera i szynki.


Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
20 dag żółtego sera
20 dag dowolnej wędliny, szynki
1 łyżka ketchupu

Przygotowanie: 
Ciasto francuskie rozwijamy na papierze, w którym jest zawinięte w opakowaniu. Na gotowe ciasto nakładamy około jednej łyżki ketchupu, możecie dać go więcej lub mniej w zależności od Waszych upodobań. Na to nakładamy starty na tarce o dużych oczkach żółty ser, następnie układamy plasterki szynki i zawijamy. Ostrym nożem kroimy roladę w dość grube plastry. Roladki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 200 stopniach Celsjusza około 20-25 min. Ciasto musi się dość mocno zarumienić z wierzchu. Następnie ostrożnie (będą troszkę miękkie) przekładamy je na jakiś talerz lub deskę. Gdy wystygną, będą troszkę twardsze i będą ładnie trzymać formę, jednak możne podawać je od razu po zrobieniu :) Z podanych składników wyjdzie około 10-11 roladek.
WAŻNE! Ciasto będzie dobrze się kroiło jeśli będzie zimne. Dlatego radzę Wam przygotowywać roladki z zimnego ciasta, wyjętego prosto z lodówki. Jeżeli nie macie takiej możliwości i ciasto było w temperaturze pokojowej, to po zwinięciu roladę warto włożyć na kilka minut do lodówki lub zamrażalnika, aby ją schłodzić. Wtedy będzie się łatwo kroiła i nic się nie rozwali :)

Ślimaczki są bardzo dobre i nadają się na wiele różnych okazji. Co o nim myślicie? Robiłyście lub jadłyście takie kiedyś? A może wypróbujecie je?

Pozdrawiam, Margaritess. :)

14 komentarzy:

  1. Muszę coś takiego przygotować :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Będzie dobry pomysł na następne spotkanie ze znajomymi:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja bym spróbowała zrobić jeszcze wersję na słodko :D tzn z owocami.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno spróbuje :) Mam przepis na rogaliki z jabłkami :)

      Usuń
  4. fajny pomysł, muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale swietny pomysl :) ja nigdy nie uzywalam ciasta francuskiego w swojej kuchni. Czuje sie teraz zachecona :)

    OdpowiedzUsuń
  6. koniecznie muszę wypróbować, wygląda genialnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam i robię prawie co imprezę :) tylko ja dodaje jeszcze kukurydzę:)

    OdpowiedzUsuń