Przepisów na ciasto marchewkowe znajdziecie bardzo dużo. Są jego różne wersje, ale ja dla siebie wybrałam taką, która bardzo przypomina murzynka. Ale nie to jest murzynek, oj nie :) Dodatkowo do tego ciasta możecie wykorzystać resztki marchewki, która została Wam po wyciskaniu soku. Od jakiegoś czasu mam wyciskarkę i często robię soki. Jednak trochę szkoda mi było tych resztek, które muszę wyrzucać, więc wytłoczyny z marchewek wykorzystałam do ciasta i wyszło super :) Kiedyś spróbuję dodać resztki również z jabłka, zobaczymy co z tego będzie :)
Przepis na ciasto marchewkowe:4 jajka
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka cynamonu
1 łyżka sody oczyszczonej
1 szklanka oleju
2 szklanki startej marchewki ( albo wytłocznyn po soku )
garść orzechów, bakalii
Wszystkie składniki razem miksujemy, marchewkę i orzechy dodajemy na końcu. Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza około 40 minut. Można udekorować polewą czekoladową, cukrem pudrem, lukrem lub zostawić bez niczego :)
Ciasto jest przepyszne. Niezbyt słodkie, pulchne i mięciutkie. Idealne do kawki albo nawet na drugie śniadanie. Jest proste i szybkie do zrobienia. Bardzo Wam je polecam, musicie spróbować :)
Zrobicie ciasto marchewkowe? A może już je robiłyście?
Czekam na Wasze komentarze♥
Buziaki, Margaritess. :)
Uwielbiam, mimo, że jest marchewka :D
OdpowiedzUsuńPraktycznie w ogóle jej nie czuć :))
Usuńkiedyś robiłam, ale najczęściej robię ciasto bananowe:)
OdpowiedzUsuńBananowe też uwielbiam :))
UsuńBardzo lubie to ciasto, tylko marchewki nie chce mi się trzeć na tarce.Marzy mi się taki robot kuchenny do ucierania.
OdpowiedzUsuńbardzo lubię ciasto marchewkowe ;)
OdpowiedzUsuńzjadlabym:D
OdpowiedzUsuńAle ładnie wygląda! Kiedyś nie lubiłam ciasta marchewkowego, a teraz bardzo je lubię! Pychotka!
OdpowiedzUsuńŁadnie wygląda i pysznie smakuje :))
UsuńWygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń